Olympijská štafeta z Ostravy do Olympijského parku u jezera Most

Aktuálně probíhají XXXIII. Letní olympijské hry ve francouzské Paříži a pan Jaromír Horák, předseda TJ Liga stovkařů Ostrava, opět při té příležitosti přichystal projekt Olympijské štafety. Na osm běžců mělo čekat během dvou dnů 480 km, což je vzdálenost z Ostravy do Mostu, kde letos u místního jezera vyrostl Olympijský park. Akce byla naplánována na víkend 27. a 28. července.

Jak už to tak bývá, akce se neobešla bez komplikací a tak jsme museli pár dní před startem řešit složení štafety, protože někteří běžci byli nuceni z akce odstoupit. Takhle narychlo se již nepovedlo doplnit stav na původních osm vytrvalců, ale i tak jsme byli rádi za sedmičku statečných, dvě ženy a pět mužů.

Start štafety proběhl v 8:00 hodin ráno od Nové Radnice na Prokešově náměstí a postaral se o něj zastupitel města Ostravy a předseda komise pro sport Martin Kret. Od radnice běžela první skupina do Krásného Pole, kde nás na místní radnici přivítal starosta Tomáš Výtisk. Čekalo na nás milé přivítání, malé občerstvení a také slova obdivu. Druhá skupina se přemístila do Bruntálu, odkud na ně čekala jejich porce kilometrů. Z náměstí Míru se o start postarat předseda TJ Olympia Bruntál Jan Urban.

Zatím co slunce stoupalo a rozpalovalo silnici, začali jsme ukrojovat kilometry z naplánované vzdálenosti. Po poledni jen ve stínu atakovala teplota tropickou pětatřicítku, ale my se dál snažili plnit stanovený cíl. Obě skupiny se sešly u rybníčku Malá Čiperka kousek od Lázní Bohdaneč, kde jsme se krátce svlažili a společně jsme pak pokračovali do Mladé Boleslavi, kde nás čekal nocleh.

Ráno jsme se přemístili k Labi a podél jeho toku jsme po cyklostezce společně vyběhli do druhého dne štafety. Odměnou nám po pár kilometrech byl pohled na soutok Vltavy a Labe. Nemilá zpráva přišla přímo z Olympijského parku, kde v noci vítr poničil sponzorské stany a park tak zůstal uzavřený a krizový štáb řešil, co bude dál. Nakonec se se jim podařilo vše vyřešit a park se ve 13:00 hodin otevřel veřejnosti a my úspěšně o hodinu a půl později dorazili k jeho branám.

Celá naše skupina byla uvedena na slavnostním podiu, kde jsme českým olympionikům, zastoupenými olympijským vítěze v moderním pětiboji Davidem Svobodu a trojnásobnou olympijskou medailistkou v běhu na lyžích Květou Jeriovou Peckovou, předali olympijskou pochodeň ve tvaru štafetového kolíku a další upomínkové předměty. Byli jsme pak pozváni k prohlídce celého Olympijského festivalu a s chutí jsme se zapojili do vyzkoušení některých olympijských sportů.

K večeru jsme vyrazili na sdílených kolech, nám dobře známých z Ostravy, do centra Mostu. Cílem byla hospoda Severka, která se proslavila v komediálním seriálu Jana Prušinovského a Petra Kolečka Most! Od jezera k Severce to bylo skoro pořád do kopce, a tak nám bylo odměnou pivíčko, pokec s místními štamgasty, kteří nás přizvali ke stolu a v éteru zněla každou chvíli zlidovělá hláška: „dycky Most!“

Pak už na nás čekala jen chladná noc ve stanovém městečku a druhý den ráno jsme vyrazili zpátky směr Ostrava. Mise byla splněna. Během celé akce nedošlo k žádnému zranění běžce či nějaké nepříjemné situaci. Nakonec jsme byli panem Horákem obeznámeni, že by rád uspořádal za dva roky štafetu u příležitosti zimní olympiády v Itálii. A proto je na místě panu Horákovi poděkovat za organizaci a vše okolo.

Ondra

 

Facebook Comments

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..