Adidas Stockholm Marathon 2024: Příběh Plný Vzpomínek a Zážitků

Každý příběh někdy začíná. Pro mě to začalo 26. srpna 2023, když jsem se rozhodoval, co dál dělat se svým běžeckým životem. Maraton ve Stockholmu byla jasná volba. Věřím, že když člověk dělá věci pořádně, lidé to ocení. Rozhodl jsem se, že se tohoto závodu zúčastním, i když jsem měl jet sám. Nakonec se ke mně přidali další čtyři kamarádi: Bugy, Otmar, Michal a Ivan.

Cíl byl jasný – překonat svůj osobní rekord na maratonu. Měl jsem registraci na závod ještě předtím, než jsem vůbec odběhl svůj první oficiální maraton. Své zkušenosti jsem získal na delších tratích v závodech Běhej lesy (45 km), takže jsem věděl, že maraton zvládnu. Mezitím jsem se přihlásil na další dva maratony, v Krakově a v Praze, které jsem využil pro své osobní rekordy. Stockholm už zbyl jen jako tréninkový závod, abych si užil dovolenou a atmosféru.

Do Stockholmu jsme přiletěli v pátek a hned po ubytování jsme zamířili na Stockholmský stadion pro startovací čísla a na skvělou pasta party. Byla to nejlepší pasta party, jakou jsem kdy zažil. Dokonale připravení na závod jsme se vydali na ubytování.

Druhý den jsme ráno vyrazili na metro, abychom si šetřili nohy. Krásným metrem jsme se dopravili až na stanici Stadium, kde bylo plno lidí. Není divu, maratonu se zúčastnilo rekordních 23 tisíc běžců. Zázemí závodu bylo na vedlejším stadionu vedle olympijského stadionu, kde byl cíl. Tím, že jsem si závod šel jen užít, mi chyběla obvyklá nervozita a vše probíhalo hladce.

Startovalo se na hlavní víceproudé silnici vedle stadionu. Celá ulice byla zaplněná běžci. Na startu bylo krásných 25 °C a slunečno, což je pro diváky skvělé, ale pro běžce maratonu méně příjemné. Nevadí, šel jsem si to užít. Na startu jsem se vecpal do rychlejší skupiny, než do jaké jsem byl přihlášen. Hrála hudba a těsně před výstřelem zazněla švédská hymna – úžasná atmosféra. Výstřel a běželo se. Úkol zněl jasně: běžet každý kilometr stejně, těsně nad pět minut, až do půlky závodu.

Vše šlo podle plánu a tempo se dařilo držet. Když se blížila půlka, připravoval jsem se psychicky na zrychlení. Polovina závodu je tady a musel jsem tempo dostat pod pět minut na kilometr. I v tomto počasí to šlo hladce a držel jsem tempo kolem 4:45 min/km až do asi 27. kilometru. Najednou jsem uslyšel český hlas – potkal jsem Češku žijící ve Stockholmu a začali jsme se bavit. Tím se tempo dostalo opět nad pět minut, ale díky konverzaci to rychleji utíkalo. Společně jsme doběhli až do cíle, kde jsem počkal na zbytek týmu.

V průběhu závodu jsem se kochal krásným městem a užíval si atmosféru závodu a fanoušků. Úžasný pocit bylo dokončit závod na kamenném olympijském stadionu, kde jsme museli uběhnout tři čtvrtě okruhu. Tribuny byly plné lidí, kteří tleskali a podporovali závodníky.

Long story short…nádherný závod s nejlepší atmosférou, jakou jsem kdy zažil. Užil jsem si to na maximum!

Naše časy:

Radim: 3:40:13

Michal: 4:10:56

Ivan: 4:13:48

Otmar: 4:47:20

Adidas Stockholm Marathon 2024 se stal nezapomenutelným zážitkem a dalším milníkem v našem běžeckém příběhu.

Radim

 

 

Facebook Comments

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..