Midnight Sun Marathon 2024 v Tromsø: Extrémní Zážitek v Srdci Norska

Představte si maraton, kde místo slunce zapadajícího za obzor běháte v záři půlnočního slunce. Takový je Midnight Sun Marathon v Tromsø, Norsko, který se letos uskutečnil v červnu 2024. Tento závod však není jen o běhu. Připravte se na neuvěřitelné dobrodružství plné alkoholu, žádného spánku, nezdravého jídla, ledové vody, extrémně nízkých teplot a nečekaných setkání s divokou přírodou.

Naše dobrodružství začalo v Ostravě, kde jsme se kvůli zpoždění dostali na krakovské letiště na poslední chvíli. V noční bouřce jsme odstartovali směrem do Osla, kde nás čekala další výzva – nocování na letišti. Do letadla jsme nastupovali jako úplně poslední, vyčerpaní, ale plní očekávání. Po dvouhodinovém letu, bylo v Oslu daleko více světla než v Krakově. Následující dva dny jsme strávili objevováním krás Osla, a poté jsme se konečně vydali zpožděným letem do našeho vysněného Tromsø, připraveni na všechna dobrodružství, která nás tam čekají.

Koupání v Ledové Vodě

Před odletem do Tromsø, jsme se v Oslu rozhodli tradičně osvěžit v místních vodách, jejichž teplota je natolik nízká, že by do ní nevlezl ani potápěč v zimním neoprenu. Tento ledový šok je považován za rituál, který symbolizuje odvahu a odhodlání se postavit na start maratonu. Někteří se odváží ponořit jen nohy, zatímco jiní (my) se vrhnou do vody celým tělem.

Nezdravé Jídlo na Každém Kroku

Zapomeňte na zdravé sacharidy a proteiny. Během běžecké dovolené v Norsku jsme se často oddávali kalorickým bombám v podobě fast foodu, sladkostí a jiných nezdravých pochoutek. Nebylo výjimkou si dát čokoládu, hamburger nebo soba. Vše samozřejmě zapít „levným“ norským pivem. Pokud Vám ho teda prodají….po určité hodině už v obchodě nelze koupit. Tromsø je známé svým bujarým nočním životem a účastníci maratonu toho rozhodně využijí. V místních barech a hospodách teče alkohol proudem a atmosféra je plná euforie a radosti. Maratonci se často rozhodnou strávit noc před závodem popíjením a užíváním si společenské atmosféry, čímž se připravují na nezapomenutelný závod plný adrenalinu.

Nízké Teploty

I když se jedná o letní maraton, teploty v Tromsø jsou velmi nízké, zvlášť pocitově, když u nás v tu dobu bylo přes 30°C. Po vystoupení z letadla to byl obrovský teplotní šok. Místní říkali, že sníh roztál už v květnu, zřejmě mysleli ve městě. Při pohledu jen kousek dál to vypadalo, že sníh tam vydrží až do zimy. Na ubytování jsme proto zapnuli topení, ledničku, světla a vše co vydává teplo. Termo oblečení je nutností, ale ani to často nestačí k zahřátí, když teploty klesnou k bodu mrazu.

Setkání s Divokou Přírodou

Kromě extrémních podmínek se běžci mohou setkat i s divokou faunou, která je pro tuto oblast typická. Tromsø je domovem mnoha druhů zvířat, a přestože jsou útoky vzácné, je dobré být připraven!!! Lední medvědi, tyto majestátní šelmy se občas toulají blíže k obydleným oblastem. Setkání s nimi je extrémně vzácné, ale stále možné a my jsme je zahlédli. Polární lišky, malé, ale odvážné polární lišky, mohou být zvědavé a občas se přiblíží k lidem hledajícím jídlo. Další nebezpečná zvířata, která se v této oblasti mohou vyskytovat a představovat riziko, jako jsou například vlci nebo rosomáci. Naopak nepotkali jsme ani jednoho tučňáka, i přesto, že jsme se na ně těšili!!!

Polární záře Aurora Borealis

Tromsø je jedním z nejlepších míst na světě, kde můžete zažít úchvatnou polární záři. Tato nebeská show, známá také jako Aurora Borealis, zde maluje noční oblohu zářivými odstíny zelené, růžové a fialové. Polární záře je fascinujícím přírodním fenoménem, který přitahuje cestovatele z celého světa, a v Tromsø máte jedinečnou šanci ji spatřit. Místní průvodci nabízejí speciální výpravy za polární září, které vás zavedou mimo městské světlo, kde můžete obdivovat tento přírodní zázrak v jeho plné kráse. Vidět polární záři v Tromsø je nezapomenutelný zážitek, který vás okouzlí a zanechá ve vás hluboký dojem. Byl to skvělý zážitek!!!

Unikátní Zážitek pro Odvážné

Midnight Sun Marathon v Tromsø není jen o běhu. Je to extrémní zážitek, který testuje fyzickou i psychickou odolnost všech účastníků. Je to oslava života, odvahy a přátelství v jednom z nejkrásnějších a zároveň nejdrsnějších míst na Zemi.

Pokud hledáte něco víc než jen obyčejný maraton, Tromsø je místem, kde můžete zažít něco naprosto jedinečného. Připravte se na nezapomenutelný závod, který vás provede nejen úchvatnou krajinou, ale také hranicemi vašich vlastních možností.

Radim

 

 

Facebook Comments

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..